Ti tips til hagen din

Ti tips til hagen din

Tekst: Eva Alnes Holte Foto: Hageland

 

– Et spørsmål jeg ofte får er hva man skal gjøre dersom hagen skråner, sier Line Mette Brekke Pedersen, landskapsarkitekt og eier av Hageland Aurskog. Her gir hun oss svarene vi trenger for å få drømmehagen vår enten den skråner eller ikke.

Line Mette forteller at hun er vokst opp på hagesenteret som ble drevet av foreldrene hennes. I 2012 tok hun og mannen Geir over driften.  

Lines 10 tips for god hagedesign:

1. Definer stil, hva ønsker du med hagen? Skal du ha festhagen, den spiselige hagen, kveldshagen eller lettstelt hage. Du må ikke følge denne stilen slavisk, men det gir deg en rød tråd og et godt utgangspunkt. Finn hagens identitet, ofte er det elementer i hagen som er med på å inspirere. Jeg opplever ofte at ting som irriterer hageeieren eller som vedkommende eller ønsker å endre, er det som er selve identiteten til hagen. Dette bør det bygges videre på.

 2. Del hagen inn i flere rom. Er det en stor hage, vil den bli mer overkommelig. Er det en liten hage vil den oppleves som større hvis du deler den inn i flere rom. Det fine er også at du kan ha flere ulike hagestiler i de ulike rommene. Men husk å holde en rød tråd gjennom alle rom for å henge de sammen. Rommene kan skilles med beplantning, hekker, gjerder og portaler.

3. Ute/inne tenk på forbindelsen mellom ute og inne. Planlegg hagen i fra kjøkkenvinduet og stuevinduet. Lag en hage som er flott å se på innenifra, da vil du få mye mer glede av hagen.

4. Plenen er hagens teppe, prøv å få en ren plenflate som er enkel å klippe.

5. Trekk omgivelsene inn i hagen, løft blikket hvilke elementer utenfor hagen vil du forsterke og hvilke bør skjules.

6. Trapper er viktig. Trapper bør være breie og gode å sitte i.

7. Det er lov med duk og bark i store skråninger og områder som du ikke har mulighet til å luke og stelle.

8. Samle er stikkordet for mye, samle krukkene dine istedenfor å spre dem overalt, da vil de gi et frodigere uttrykk. Samle stauder i et område da blir det lettere å stelle og luke. Samle vintergrønne busker.

9. Tenk i ulike høyder, tresjiktet, mellomsjiktet og lavt. Dette er viktig for å skape spenning i hagen, trærne skaper rommet som hagen er.

10. Nyt, hage er kos og ikke arbeid. Syntes du hagen er et ork er det fordi du ikke har riktig plan og design. En godt planlagt hage for ditt behov, er kos og inspirasjon.

Torsdag 24. mars kl 19 deler Line Mette Brekke Pedersen sine erfaringer med hageinteresserte. Alle er velkomne til Hageland Aurskog og foredraget er gratis. Da vil hun også fortelle om hvordan de vanskelige skråningene med enkle grep kan bli helt supre.