Ut i det grønne
Ferdigplen pakket og klar til å rulles ut av kunden.

Ut i det grønne

Tekst: Eva Alnes Holte Foto: Daniel Westre Hansen

Ferdigplen er et levende materiale og må behandles som  ferskvare, sier Tore Lassen på Nordre Gjølstad gård i Brandval. 

Det betyr at alt må leveres samme dag som det høstes og pakkes. Kunden må rulle ut plenen med en gang eller vanne pallene skikkelig før utrulling neste dag. 

Grønn suksess

Lassen forteller at han i 1986 startet med produksjon og salg av ferdigplen som et prøveprosjekt. Det ble en suksess. I fjor var omsetningen på 12-13 millioner og det grønne eventyret har fem ansatte på lønningslisten. 

NORGES MEST ATTRAKTIVE BY

Gressfrøene såes på lett steinfri sandjord. Deretter får plenen stell og gjødsling i ett til to år før den høstes. Sår du på vanlig måte, tar det 4-6 uker før det begynner å se pent ut. I mellomtiden må du holde deg unna plenen. Som dikteren Einar Skjæraasen uttrykte det: «Du skal itte trå i graset, spede spira lyt få stå».

Slipper ergrelser

Det er mange gode grunner til å legge ferdigplen – du slipper masse ergrelser, det er pent med en gang og du kan føle deg tryggere hvis området du bor i er utsatt for erosjon. 

Imidlertid er det ikke alltid lett å holde ungene borte fra hagen.

– Kanskje glemmer du deg selv også, trår i graset og drar med deg jord og klin inn i huset, sier Tore Lassen på Nordre Gjølstad gård hvor de dyrker ferdigplen, først og fremst til proffkunder, entreprenører og gartnere. 

HELT GRØNN: Tore Lassen startet virksomheten i 1986. Den gang var han helt grønn i ferdigplenbransjen.

VERDENS STØRSTE UTELAMPER

Rull på rull

Vi møtes på gården han driver i Brandval utenfor Kongsvinger. Men vi er ikke kommet for å nyte kaffe på trammen, se på blomstene eller hilse på border collien som legger seg ned på ryggen så snart det kommer folk på besøk – klar til å bli klødd av hvemsomhelst hvorsomhelst. Vi forlater idyllen og drar til jordene med gressplen. Her høstes det 350 000 m2 ferdigplen hver sesong. Rull på rull, hver med 1m2 plen, er oppstablet i paller ved kanten av jordet – pakket og klare til levering samme dag. 

Proffkunder og private

Ferdigplenen kan brukes alle steder man vil ha etablert gressdekke i en fei. Den sikrer ifølge Lassen områder som er utsatt for erosjon. 

Privatkunder bestiller gjerne 50 – 100m2 ferdigplen – kanskje har de kjøpt en tomt uten plen og vil ha det grønt og pent med en gang, kanskje er de misfornøyd med plenen de har fra før. Proffkundene skal gjerne ha rundt 10000 m2 og plenen legges på utbyggingsprosjekter og offentlige anlegg. 

GRØNT ER SKJØNT: Her høstes det 350 000 m2 ferdigplen hver sesong.

Fotballbanen

Har du først lagt ferdigplen, kan du regne med en grønn og frodig plen i mange, mange år fremover – forutsatt at du vanner den ofte og ikke sliter den ut, sier Lassen.

Apropos å slite ut plenen; Tore Lassen mener nettopp dette er årsaken til at norske fotballspillere må spille på kunstgress, noe som ikke er vanlig nedover i Europa:

– Vi bor så langt nord og gresset har så kort vekstsesong. Det tåler ikke den lange, intense bruken som fotballbanene krever. Kunstgresset forurenser mer, men tåler mer. I sydligere land har gresset mye lengre vekstsesong og blir mer hardført.

Ugress

Ferdigplenen han leverer er hundre prosent naturlig, noe som gjør at den krever vedlikehold akkurat som plenen du sår selv.

– Vær nøye med vanning – vann ofte og lite fremfor sjelden og mye, anbefaler han. – Du kan gå på ferdigplenen med en gang, men unngå hard belastning til den har grodd fast. Da kan den også klippes, men klipp aldri lavere enn 2,5-3 cm. Følg lokale anvisninger for gjødsling og kalking.

Holder ugresset unna

hjemmesiden til Nordre Gjølstad AS står alt man trenger å vite om hvordan man skal behandle plenen. Også om hvordan man skal holde den fri for ugress.