Utebenken som holder seg tørr

Utebenken som holder seg tørr

Har du noen gang satt deg ned på en tilsynelatende tørr trebenk i det solen endelig titter frem etter dager med regn – og endt opp med våt bukse? Med en benk i høytrykkslaminat unngår du dette.

Tekst: Bjørnhild Fjeld

Det er ikke noe særlig behagelig å bli våt i baken når du setter deg ned for å ta en hvilestund på en parkbenk.

Utemøbelleverandøren Wesp i Bærum har nylig møblert parken rundt Blaafarveverket med benker i høyttrykkslaminat fra den østerrikske produsenten Miramondo.

Vedlikeholdsfri, men varm

– Høyttrykkslaminat produseres ved at 100-200 papirark presses hardt sammen og limes med harpiks. Dette blir et sterkt og vedlikeholdsfritt materiale som står imot det et værhardt Skandinavia byr på gjennom et helt år. Overflaten er tilnærmet umulig å ødelegge, den trenger ikke males og den er UV-bestandig slik at fargen ikke falmer.

Men det kanskje aller viktigste er hvordan laminatet oppfører seg mot oss som skal sitte på den. I motsetning til tre, mettes ikke materialet av vann og fukt, og kan dermed enkelt tørkes over før man setter seg ned. Overflaten blir heller ikke kald eller varm som betong eller metall, men holder en stabil god temperatur, forteller Ellen Winther i Wesp AS.

Benker i høyttrykkslaminat er brukt ved Blaafarveverket.

Når enden er god

Rundt om i hele landet finner du både nye og gamle benker med sete og rygg i tre. Det er lang tradisjon i Norge for å bruke naturmaterialer, og med dagens bærekraftige fokus er det både fornuftig og praktisk. Men mange opplever at denne overflaten gir utfordringer hva gjelder sittekomfort og at de er vedlikeholdskrevende. Både sårskader fra slag, riper, fukt og regelrett hærverk setter dype, uopprettelige spor og det er ofte både tidkrevende og kostbart å reparere.

– Flere av våre leverandører har derfor lenge sett etter et slitesterkt materiale som tåler mer og krever vesentlig mindre vedlikehold. Et materiale som møter forbrukernes mange krav til dagens produsenter av klimabestandige varer. For det er nettopp det disse utomhusmøblene må være; de må tåle alt, utholde alt – være der for oss når vi trenger dem; uansett vær og føreforhold, sier Winther.

LES OGSÅ: Norges nordligste takhage?

Utebenk fra danske Out-sider.

Estetikk og drift

Wesp forhandler også det danske merket Out-sider, som bruker mye høyttrykkslaminat.

– Vi opplever ofte at landskapsarkitekter og driftsavdelinger ikke etterspør de samme egenskapene når det skal velges nye utomhusmøbler, sier Alice Vinkel i Out-sider. Hun forklarer det med at arkitektene i all hovedsak fokuserer på det estetiske, mens driftsavdelingen ser på hvilke fremtidige vedlikeholdskostnader de må beregne inn.

– Det har lenge manglet et reelt alternativ som forener begge disses interesse – både design og behovet for minimalt vedlikehold, mener hun.

– Utradisjonelle materialer passer inn over alt – også i svært tradisjonelle miljøer! Nå sist fikk vi være med å møblere parken rundt Blaafarveværket og her ble det valgt både høytrykkslaminat og PWC. Værbestandige, vedlikeholdsfrie møbler i stilrent, nytt design og leken kreativitet i symbiose med trygge norske byggetradisjoner og en årelang verkstedshistorie, sier Ellen Winther.