Våghals eller redd for høyder?

Våghals eller redd for høyder?

Tekst: Eva Alnes Holte

HØYT TIL VÆRS: Han har garantert ikke høydeskrekk! Vedlikeholdsarbeid høyt til værs.  (Foto: Kai Otto Melau)

Pandemiåret 2021 ble et rekordår for klatreparkene. Nå skal «alle» ha lufthengebroer, treinstallasjoner og trehytter.

 – Klatreparker er i vinden som aldri før, sier markedssjef Olav Tarjei Valebjørg i Høyt & Lavt Gruppen som består av bygging av klatreparker og driften av dem. De har i dag 18 klatreparker i Norge og seks i Sverige. Ingen av parkene er like:  

– Det er her vi skiller oss ut fra andre klatreparker, mener Valebjørg. – Vi lever av samspillet med naturen og bygger på lag med den. Ingen installasjon hos oss er standard. Vi tilpasser installasjonene etter terrenget – ikke om omvendt.

MÅLET: Yngstemann leder an opp til tretopphytta i klatreparken. (Foto: Terje Aamodt)

«Ekstremsnekring»

Bak kreasjonene i klatreparkene finner du Høyt & Lavt Parksystem som snekrer i høyden – her er høydeskrekk ikke å anbefale!

– Vi kaller det ekstremsnekring, humrer Valebjørg og tilføyer at navnet også er myntet på at ekstreme sikkerhetskrav.

Klatreparkene er kvalitetssikret gjennom strenge rutiner og internkontroll. De kontrolleres årlig og godkjennes av Statens Jernbanetilsyn. Lekeplassene er bygget etter Lekeplassnormen og de føringene denne gir.

Høyt & Lavt Parksystem bygger nå broer for Den Norske Turistforening og andre aktører, lekeparker i det offentlige rom, massivtre-installasjoner og massivtre-hytter.

Siste byggeprosjekt var en hengebru ved Elveveien i Larvik i samarbeid med entreprenør Arne Olav Lund, for å sikre at turgåere fortsatt kan bruke Lågastien opp langs Lågen mens byggearbeidene pågår langs Elveveien.

– 2021 var et rekordår, men markedet er fremdeles økende, mener Valebjørg. – Fokuset i dag er stort på aktivitet og friluftsliv. Det gjelder gamle som unge. Vi gleder oss til sommeren!