Varmt og gyllent under føttene
Fabrikksjef Espen Asak i Asak og Dagny Thurmann Moe. – Espen hadde stålkontroll over hva som er realistisk å få til i den nye fargepaletten, sier fargeekspert Thurmann Moe. (Foto: EllenHeieren Schumann/Asak) 

Varmt og gyllent under føttene

– Støvete rødtoner med mye gult i er vakkert, sier Dagny Thurmann Moe i KOI fargestudio. Hun er glad vi er kommet litt bort fra at alt skal være sort, hvitt og grått. 

KOI fargestudio og Asak Miljøstein utviklet i fjor en helt ny fargepalett for «gulvene» ute. Den nye fargepaletten skal ha hentet inspirasjon fra naturen. Fargene skal være fine uavhengig av årstid, værforhold, trender og fasadefargene på bygningene omkring. 

Rødt, brunt og gult 

– Vi fikk frie tøyler innenfor mulighetenes grenser, sier Thurmann om samarbeidet med Asak Miljøstein. 

KOI gjorde først en fargeanalyse på hva som er naturlige bakkefarger.  

– Fargene måtte føles troverdige, historiske og ikke syntetiske. Det må føles som om de er naturlig integrert både i natur- og kulturlandskapet, sier hun.  

Rødmiksen på 80-tallet 

– Sist det var farger på beleggingsstein var 80-tallets litt uheldige skarpe rødmiks. Bakkefargene i Norge bør gå i rødt, brunt og gult. Støvete rødtoner med gult i er veldig vakkert. 

Thurmann-Moe er glad vi er kommet litt bort fra alt det sorte, hvite og grå.  

– Landskapsarkitektene har i årevis hatt veldig lite å spille på, de har liksom bare kunnet velge mellom gråstein og gråstein, smiler hun.  

Anlegg Toftes gate. (Foto: Ellen Heieren Schumann/Asak)

Bærekraftige belegninger 

Asak Miljøstein jobber aktivt med utvikling av bærekraftige produkter og løsninger for utendørs belegninger. Ett eksempel på dette er permeable dekker som er en del fremtidens overvannshåndtering. Ett krav var at fargene i den nye paletten skulle være produsert så bærekraftig som overhodet mulig. Norsk produksjon ved fem fabrikker fra Kristiansand i sør til Bodø i nord gir mindre transport og følgelig mindre CO2. I tillegg har produktene svært lang levetid og kan gjenbrukes.  

Fokuset har endret seg 

KOI har fargeoppdrag både utendørs og innendørs, store reguleringsplaner, institusjoner og også privatboliger. Hun forteller at kommunene stiller andre krav enn tidligere. 

– Før handlet alt om å gjøre det lettvint og billig. Nå har fokuset heldigvis endret seg. Utviklerne begynner å bli mer bevisste på hva som skaper gode miljøer og som er estetisk bærekraftig. Koselig og idyllisk går foran sterilt og dystert. 

Sørhalla (Foto: Ellen Heieren Schumann/Asak)

Nitrist 

Thurmann forteller at det  «altfor lenge» har vært trendy å bruke grått og hvitt og sort – farger som ikke fungerer godt i Norge. Fargesettingen av skoler, kontorer, helseinstitusjoner har vært nitrist,  konstaterer hun.  

Vi har møtt Thurmann på interiørmesser hvor hun gjentatte ganger har tatt til ordet for en mer målrettet fargebruk.  

Svømmer mot strømmen 

– Fargene betyr mye for trivselen, for avslapping og for energi. Det har altfor lenge vært altfor lav bevissthet rundt fargenes betydning, konstaterer hun.  

Og hva kommer så navnet KOI av?  

– Koi er fargerike gullfisker som svømmer motstrøms, akkurat slik KOI gjorde da alt skulle være grått , hvitt og sort!