Verdens største utelamper
Innspilling av tv-serien Tungtvannsaksjonen. Den største jobben Røkke har hatt: – Da satte vi opp lamper på den andre siden av juvet som lyste over til Vemork, to kilometer unna.

Verdens største utelamper

Når alt ser mørkt ut, får Terje Røkke jobben. Hvis ikke han klarer det, klarer ingen her i landet det. Ikke i Finland og Danmark heller.

Tekst: Eva Alnes Holte Foto: Privat

Røkke sitter nemlig på verdens største lamper. De er avlange, Pæra måler 2,5 meter, er på 100 000 watt og sprer lyset veldig godt i 110 grader, forklarer Røkke. Herligheten veier 150 kilo og må fraktes med lastebil til filminnspillinger og idrettsstadier. Det gjør han rett som det er. Når vi har han på tråden, er han akkurat kommet hjem til Fornebu fra en tysk-norsk innspilling av en reklamefilm i Nord-Norge. 

Bestilte lamper fra Hollywood

Røkke har jobbet som lyssetter på filmsett i 25 år. I 2002 hadde de problemer med å lyssette Nadderud fotballstadium slik at de kunne sende fotballkampen direkte. Han bestilte lamper fra Hollywood. De amerikanske filmlampene var mer enn sterke nok og plutselig satt Røkke på et nisjeprodukt av de virkelig sjeldne.

– Det er veldig spesielt at vi har disse lampene i Norge – Finland og Danmark har de ikke. Sverige har.

 

Terje Røkke sørger for lys under X-Games på Hafjell.

Tungtvannsaksjonen

Røkke etablerte firmaet Stigebilen, investerte i tre stigebiler som han brukte til å løfte opp lampene.  Han fikk mange og varierte oppdrag:

– Den største jobben var tv-serien Tungtvannsaksjonen for NRK. Da satte vi opp lamper på den andre siden av juvet som lyste over til Vemork, to kilometer unna.

Lampene har også kastet lys over store idrettsarrangementer:

– Jeg brukte dem under VM i skiskyting i Holmenkollen for mange år siden. Uten dem ville tåka gjort det umulig å gjennomføre mesterskapet.

 

Innspillingen av Beforeigners ble lagt til Oslo. En stor og viktig åpningsscene ble spilt inn på Operaen.

Snømannen

Senere har lampene vært uvurderlige under filminnspillingen av Snømannen og reklamefilmer. I dag heter firmaet Camera in Motion og stigebilene er byttet ut med lifter.

– Jeg har alltid vært interessert i teknikk, er vel en litt sånn oppfinnertype, sier Røkke.

Businessen går bra, forsikrer han oss, men tilføyer at kameraene generelt er blitt mye mer lyssterke enn de var før.

Snart er lastebilen igjen klar for å frakte verdens største lamper. Da skal Camera in Motion lyssette en spillefilm i Sarpsborg.