Utemøbelprodusenten Vestre skal bygge verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk, i skogen på Magnor i Innlandet. Dette vil gi 30-70 nye arbeidsplasser og bli et utstillingsvindu for fremtidens møbelproduksjon.

Tekst: Bjørnhild Fjeld
Illustrasjon:Vestre

Den norske møbelprodusenten Vestre har møblert både Aker Brygge i Oslo og Times Square i New York. Nå skal familiebedriften bygge verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk, The Plus, på Magnor i Innlandet. Dette blir den største enkeltinvesteringen i norsk møbelindustri på flere tiår. Fabrikken, som er designet av det verdenskjente arkitektkontoret BIG Bjarke Ingels Group, vil bli et globalt utstillingsvindu for bærekraftig og høyeffektiv produksjon.

Daglig leder Jan Christian Vestre.

 Vestre skal være verdens mest bærekraftige møbelprodusent og et viktig steg for å oppnå dette er å bygge fabrikken The Plus, sier daglig leder i Vestre, Jan Christian Vestre, i en pressemelding.

Investeringen er på nærmere 300 millioner kroner og det planlegges med en byggestart allerede over sommeren. Helelektriske Tesla-trailere skal gå mellom dagens fabrikk i Torsby i Sverige og den nye på Magnor i Norge.

30-70 nye arbeidsplasser

Eidskog-ordfører Kamilla Thue er svært begeistret for nyheten fra Vestre. Hun ser frem til 30-70 nye arbeidsplasser til kommunen, men også andre ringvirkninger.

– Nå settes Eidskog og Magnor på kartet, på en veldig positiv og fremtidsrettet måte. Vi blir et destinasjonsmål og et sted for å komme og lære, sier Thue til NRK.

Den nye møbelfabrikken blir heller ikke bare en fabrikk, men skal også ha besøkssenter og 300 mål park.

LES OGSÅ: Vestre har tredoblet salget av utemøbler til USA

Livstidsgaranti og reservedeler

Hele virksomheten i Vestre er knyttet opp mot ni av FNs 17 bærekraftsmål. Det 12. målet handler om ansvarlig forbruk og produksjon. For Vestre betyr dette at det ikke skal lages noe som går i stykker. Derfor opererer selskapet med livstidsgaranti mot rust og om noe må repareres, garanterer Vestre reservedeler i ubegrenset tid.

The Plus blir Nordens første industribygg som oppnår aller høyeste miljøklassifisering BREEAM Outstanding, blant annet ved bruk av massivtre og utslippsfri byggeplass.

– De menneskeskapte klimaendringene er vår tids største utfordring. Jeg mener veldig sterkt at alle kan redde verden litt. Hvor bærekraftige vi er, er et resultat av de valgene vi tar, sier Jan Christian Vestre som vil inspirere flere til å ta del i det grønne skiftet.

Møbelfabrikken vil blant annet ta i bruk flere Industri 4.0-løsninger, som for eksempel smarte roboter, selvkjørende trucker og at hele fabrikken kan styres med et nettbrett.

Samarbeid over svenskegrensen

I 2013 åpnet Vestre fabrikk i Torsby i Sverige, designet av det norske arkitektkontoret Snøhetta. Når fabrikken på Magnor åpner, vil Torsby rendyrkes til produksjon av stål- og aluminiumskomponenter som deretter sendes videre til Magnor for lakkering og montering. Dette vil gi mer behov for arbeidskraft også på fabrikken i Sverige.

– Vi brenner for skandinavisk industrisamarbeid, og mener at de skandinaviske landene i større grad bør konkurrere sammen i globale markeder. For Vestre er det et strategisk mål å ha produksjon i flere land i Skandinavia, basert på historiske, industrielle, kompetansemessige og kulturelle fortrinn. Denne investeringen styrker derfor både norsk og svensk industri samtidig, konkluderer Vestre.