Uten ekstra lys blir «babyplantene» lange og svake. Med vekstlys kan du få sterke og sunne planter selv om du sår tidlig på våren.

Tekst: Bjørnhild Fjeld
Foto: Tore Fjeld

Den norske sommeren er kort, og mange sommerblomster og grønnsakplanter trenger derfor forkultivering innendørs for å rekke å blomstre i tide. Men skal du så tidligere enn april måned, trenger du plantelys for å få plantene til å utvikle seg optimalt.

For selv om dagene blir stadig lengre, er det fortsatt for lite lys til at skjøre småplanter utvikler seg optimalt bare ved hjelp av naturlig dagslys. Noen sorter, sånn som paprika- og chiliplanter, stemor og petunia, bør sås allerede i januar, og da er det jo som kjent ganske bekmørkt her i Norge.

Spesielle lyspærer

Hva er egentlig forskjellen på vekstlys og vanlige lyspærer? Det første som er viktig å vite er at lyset som brukes i plantenes fotosyntese ligger i området 400 til 700 nanometer. Det må også være nok av det.

Du kan også bruke sparepærer eller vanlige lysrørsarmaturer som vekstlys, men du må vanligvis bruke mange pærer for at det skal være nok lys. Vi snakker om minimum 3 20 w-pærer for å dekke et område på 0,5 kvadratmeter, gjerne flere.

 

Uten lys – vent til april

Går det virkelig ikke an å så uten vekstlys? Joda, men da må du vente til et stykke ut i april, og du må passe på å sette plantene så lyst som mulig. Dette utelukker en del sorter med lang vekstsesong, men for eksempel ringblomster, solsikker, salat, brokkoli og en del urter klarer seg fint.

Hva skjer hvis du sår tidlig, uten vekstlys? Du får planter, men de blir veldig dårlige planter. De vil bli tynne og strantne, mens det vi vil ha er kraftige og livskraftige planter.