Vil skape jordrevolusjon basert på hageavfall

Vil skape jordrevolusjon basert på hageavfall

Anleggsgartneren Tore D. Carlsen i Mysen ønsker å skape en jordrevolusjon basert på hageavfall og 16 hemmelige oppskrifter.

Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld

At planter vokser bedre i god jord, det har gartnere visst lenge. Men hva er egentlig god jord?

– Alle som selger jord, sier at de har den beste jorda. Men det er før de har vært her og sett på produksjonen vår, sier anleggsgartnermester og seriegründer Tore D. Carlsen, som ønsker å tilby både proff-markedet og privatkunder bedre jord.

Frem til nå har det vært sånn at anleggsjord har vært synonymt med «matjord» som egentlig er åkerjord hentet ut et sted i nærområdet. Privatpersoner har i stor grad kjøpt torvbasert jord i sekk, selv om det de siste årene har kommet større utvalg av kompostbaserte jordprodukter.

Les også: Norske forskere prøver å finne alternativer til torv

De hemmelige oppskriftene

På samme tomta som Carlsens hovedfirma Maskin & Utemiljø ligger, har han de siste årene bygget opp en gedigen jord-produksjon der hageavfall komposteres, og ferdig kompost blandes med ulike tilsetninger som sand, biokull, torv, naturgjødsel, knuste masser eller andre ting som tilfører visse egenskaper til det ferdige produktet.

Ved å blande ulike ingredienser vil jordproduktene få ulike egenskaper.

Det er her de 16 hemmelige oppskriftene (reseptene) kommer inn. For når det kommer til jord er det nemlig ikke slik at «one size fits all» ifølge Carlsen.

– Vi har noen standard jordprodukter, men kan også lage «designerjord» som passer spesifikt for det du trenger. Blant annet har vi laget en helt spesiell blanding som ble brukt da de plantet nye trær i Bygdøy allé i et pilotprosjekt for Bymiljøetaten i Oslo.

Les også: 10 nye kastanjetrær på plass i Bygdøy allé

NorgesJord tar i dag mot hageavfall fra hele Indre Østfold, samt Halden og Sør-Odal.

– Skal du produsere jord, må du kunne levere jevn kvalitet. Det er flere rundt omkring som lager kompostjord-blandinger, men det er både med matjord, hageavfall og matavfall. Ved å bruke kun hageavfall har vi full kontroll på prosessen, mener Carlsen.

Det ferdig komposterte materialet går flere runder i en sorteringsmaskin, og 95-98 prosent av råvaren utnyttes, ifølge jordprodusenten.

Varmt, men ikke for varmt

Og nettopp prosessen er avgjørende viktig for å skape jord av den kvaliteten han ønsker å tilby kundene. Kravet fra Mattilsynet er at temperaturen under komposteringen er over 55 grader i minimum 14 dager.

– Jeg har over 55 grader i haugen i 6 til 8 måneder, sier Carlsen.

Samtidig skal det ikke bli for varmt heller. Hvis kompost blir varmere enn 80 grader er det fare for at det selvantenner, og en stund før det vil de viktige mikroorganismene ta skade. Da risikerer du at det ikke er jord du selger, men aske.

Hva er poenget med varmen, lurer du kanskje på? Jo, hvis ugressfrøene som følger med hageavfallet skal dø, må altså temperaturen være over 55 grader. Og er det noe jordkjøpere er opptatt av, er det at jorda skal være ugressfri.

Tenk deg selv hvis du har driftsavtale for et anlegg du har laget, og med på kjøpet følger en gedigen jobb med luking av rotugress på hvert besøk.

Sorteringsmaskinen er en viktig del av jordfabrikken.

Samarbeid med LOG

Jorda fra Mysen har fått varemerket NorgesJord, og takket være samarbeid med LOG kan den nå også komme ut til hele Norge.

Carlsen har ingen planer om å starte produksjon av sekkejord til privatkunder via hagesentre, det rimer ikke med hans avfallsfilosofi. Men privatkundene har for lengst oppdaget jorda hans.

– De første som kom og kjøpte jord hos oss, var selvdyrkere. De hadde med tilhenger, og ville ha den beste jorda til å dyrke grønnsaker i. Vi har folk som kommer fra hele Østfold og Follo for å kjøpe jord, markedsføringen går via jungeltelegrafen, sier Carlsen.

Hvis du ikke kommer med henger, kan du få Norgesjord levert i storsekk eller løst i lastebil. Og i den andre enden av skalaen har butikken Bælgodt i Spydeberg og Handelsgartneriet Axel Wiig på Mysen begynt å selge jord til fire kroner literen, til kunder som har med egne bøtter og Ikea-poser.

Les også: Utviklet lettvekstjord spesielt for takhager

Markedet etterspør

– Da jeg startet opp var ikke markedet klart for det. Men nå ser jeg at kundene i stadig større grad ønsker jord av bedre kvalitet. Det er også veldig fokus på miljø og gjenbruk, og da er kompostjord basert på hageavfall midt i blinken.

Også LOG merker at markedet er i endring.

– Vi tenkte først at dette kun ville være aktuelt å selge lokalt på Østlandet, men har fått henvendelser helt opp til Bodø om vi kan levere Norgesjord, sier Arild Sørlie, som er selger i LOG.

Nå har Norgesjord uansett ikke tenkt å kjøre jord fra Mysen rundt omkring i landet, men heller opprette flere produksjonssteder som produserer jord basert på lokalt hageavfall.

– Dette er fremtidens måte å lage jord, sier Tore D. Carlsen, som stolt erklærer seg som en ekte «jordnerd».